Авторський твір "Чи сучасно бути вихованим"

.
Збільшити або зменшити шрифт тексту :
Вихованість – одна з тих рис характеру, яка не є вродженою, але є необхідною умовою мирного людського існування,  це також найлегший спосіб порозуміння і найшвидший метод примирення. Народна мудрість учить: «З яким хлібом ти до людей, з таким і вони до тебе». 

Справді, якщо ми з повагою ставитимемось до оточення, то відчуємо результат на собі. На жаль, багато особистостей на даному етапі переконані, що все можна купити, а вчитися вихованості – зайвий клопіт. Напевно, вони не обізнані з фактом, що тільки чемним поводженням можна добитися справжніх успіхів у житті. На мою думку, вихованість – це поняття, яке, хоч і пройшло крізь шпилі епох, ніколи не перестане бути актуальним, завжди виступатиме, немов приворотне зілля, що вселяє оточенню любов і доброту.
Вихованість допомагає знайти справжнє щастя. Загляньмо на  сторінки української літератури, щоб переконатися в цьому. Пєса «Наталка Полтавка» може слугувати яскравим прикладом. Виборний Макогоненко так характеризує головну героїню: «Золото – не дівка!... яке у неї добре серце, як вона поважає матір свою, всіх старших…». Саме вихованість та доброта Наталки зуміли зачарувати серце Петра, який вмів цінувати риси характеру, що віками користувалися великою популярністю. Як бачимо, зразкова поведінка допомагає в усіх сферах людського життя.
Вихованість – це поняття, яке було основою всього ще в дванадцятому столітті. Згадаймо «Повчання» Володимира Мономаха, у якому він закликає своїх дітей з повагою ставитися до старших, бути ввічливими. Київський князь мав рацію, адже вихованість не втратила і  не втратить своєї значущості ніколи.

Репутація кожного значною мірою залежить від увічливості. Наш сучасний світ можна охарактеризувати як духовно бідний. Зараз мало хто пам’ятає про вихованість. Наприклад, серед моїх знайомих деякі особистості вважають, що і без цієї риси характеру можна прожити, здобути карєру. Але чи будуть такі люди по-справжньому щасливі, коли ніхто не розмовлятиме з ними, коли ніхто не відгукнеться привітно?  

Отже, бути вихованим – це завжди сучасно, адже ця риса характеру постійно буде таємною зброєю у досягненні вершин. Тож не забуваймо про неї в 21 столітті, щоб у 22 – світ змінився на краще і люди стали добрішими!

Схожі публікації:

 
ПІДВАЛ САЙТУ